Chez Bijdendijk, Thuis leren koken aan de hand van 70 Franse klassiekers
De Franse keuken wordt gezien als de moeder van vele keukens. De Franse gastronomie – met beroemde chef-koks als Auguste Escoffier, Paul Bocuse en Alain Ducasse – inspireerde wereldwijd vele chef-koks. Zo ook Joris Bijdendijk. Tijdens zijn koksopleiding, stages in Frankrijk en van zijn Franse vrouw Elsa leerde hij alles over de klassieke Franse bereidingen. Pocheren, blancheren, flamberen; de Franse keuken spreekt een universele taal. En als je die basistechnieken eenmaal beheerst, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren. In dit boek deelt hij 70 van zijn favoriete Franse recepten die hij graag in huize Bijdendijk kookt; van brood en patisserie tot pasteien, stoofschotels, salades, vinaigrettes en sauzen. De gerechten zijn gebaseerd op de klassiekers, maar uiteraard geeft Joris er zijn eigen moderne draai aan. In elk recept leert de thuiskok technieken en ingrediënten. Zo leer je de basis en maak je straks ook de lekkerste Boeuf Bourguignon, Cassoulet, crêpes Suzette, Canelés en vele andere Franse specialiteiten.
Plantkracht, Het heilzame plantenboek
In Plantkracht beschrijft Wouter Bijdendijk zo’n dertig, veelal lokale planten en paddenstoelen die het immuunsysteem, de algehele gezondheid, het uithoudingsvermogen, de spijsvertering, de vitaliteit en het brein ondersteunen. Elk van deze heilzame planten is door de broer van Wouter, sterrenchef Joris Bijdendijk, voorzien van twee vegetarische recepten. Daarnaast behandelt Wouter ook een aantal rituele en geestverruimende planten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens. Plantkracht is een rijk geïllustreerd, boeiend naslagwerk vol etnobotanische beschrijvingen van heilzame planten en een aantal curiositeiten, persoonlijke anekdotes en recepten om direct mee aan de slag te gaan.
Bij Bijdendijk Thuis
In dit kookboek neemt chef-kok Joris Bijdendijk je mee in wat er zoal bij hem thuis op tafel verschijnt. Dankzij de ruim 250 recepten en de helder beschreven technieken kan iedereen thuis leren een kreeft schoon te maken of een goede brioche te bakken. Daarnaast schrijft culinair journalist Joël Broekaert met zijn bekende aanstekelijke verwondering over de wetenschappelijke en historische achtergrond van alledaagse ingrediënten als boter en suiker, maar ook over vuur en de illustere vijfde smaak umami.
SOEP, van Sam & Joris
Soep van Sam & Joris is een heruitgave van het soepboek SNERT, uitgebreid met 12 nieuwe soepen. Soep is zó divers en voor iedereen, dat elke cultuur wel haar eigen soepen kent. Van pittige pindasoep op het Afrikaanse continent en Tom kha kai uit Azië, tot en met gazpacho rondom de Middellandse Zee. Sommige soepen moeten dagen trekken, andere zijn in een handomdraai gemaakt. Of het nou een maaltijdsoep is of een lichte soep als aperitief: soep troost ons. En troost is nodig na het afgelopen jaar. Restaurants moesten sluiten, de culturele sector lag op zijn gat en het zorgpersoneel draaide overuren.
Een keuken voor de lage landen
In Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen, zet Joris zijn missie uiteen: een keuken ontwikkelen voor de Lage Landen met mooie producten die de Nederlandse bodem te bieden heeft. Daarbij schotelt hij de ambitieuze thuiskok een keur aan originele recepten voor. De gastronomische Gouden Eeuw van ons land is begonnen!
Het geheim van de tuin
Een kinderkookboek met recepten van de chef-kok van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum. Het bekendste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft ook een van de beste restaurants: RIJKS. Chefkok Joris Bijdendijk maakte dit prachtige kookboek voor kinderen. Zijn verrassende recepten, die je kunt maken met uit je eigen school- of moestuin, maken van iedereen een sterrenkok. Naast de recepten vertelt Jan Paul Schutten een spannend historisch verhaal over de strijd om wie de eerste kok wordt van het nieuwe Rijksmuseum. Floor Rieder verbindt met haar eigenzinnige illustraties de recepten en verhalen en maakt dit kinderkookboek ook nog eens tot een lust voor het oog.